Magnesium de regisseur van het lichaam

 

Wat is magnesium

Magnesium is een essentieel mineraal voor uw gezondheid.

U heeft immers dit mineraal nodig om in leven te kunnen blijven. Uw lichaam bevat ongeveer 20 tot 30 gram magnesium. Het overgrote deel daarvan – 60 procent – is terug te vinden in uw botten. De rest wordt aangetroffen in het bloed, lichaamsvocht, hart en spieren. Dat magnesium zo belangrijk is voor het goed functioneren van uw lichaam, blijkt wel uit het feit dat dit mineraal meer dan 300 enzymen aanstuurt. Dit zijn speciale eiwitten die er voor zorgen dat allerlei processen in uw lichaam goed verlopen. Daarbij moet u o.a. denken aan het vrijmaken van energie uit voeding, het goed functioneren van de spieren, een verhoogde weerstand tegen stress en de versterking van concentratie en geheugen.

Magnesium is belangrijk voor de opbouw van de botten en het behoud van een stevig skelet. Het staat inmiddels vast, dat vrouwen die aan osteoporose lijden minder magnesium in de botten hebben dan gezonde vrouwen. Dit is gemakkelijk te verklaren. Magnesium zet vitamine D om in een actieve vorm die nodig is voor een goede opname van calcium in de botten. Daarnaast activeert dit mineraal het enzym alkalische fosfatase. Dit eiwit ondersteunt de vorming van nieuwe calciumkristallen in het botweefsel. Maar er is nog een reden om naast calcium ook magnesium in te nemen voor het behoud van sterke botten. Wanneer er uitsluitend calcium wordt ingenomen, signaleert het lichaam een overschot aan dit mineraal. Vervolgens wordt er calcium aan de botten onttrokken, waardoor deze zwakker worden. Dit proces kan voorkomen worden door altijd calcium in combinatie met magnesium in te nemen.

Wat is de rol van magnesium in de spieren

Magnesium wordt in het lichaam altijd samen met Calcium aangetroffen. Ook in het spierweefsel. Daar fungeren ze als elkaars tegenpolen. Deze mineralen werken elkaar dusdanig tegen, dat de spierbalans goed wordt gehouden. Dus dat groepen spiervezels rusten, terwijl andere groepen zich samentrekken. Magnesium is het ontspannende component in het spierweefsel. En Calcium regelt het samentrekken van de spiervezels. Moderne voeding bevat vaak weinig Magnesium en veel Calcium. Er ontstaat een ‘kalkoverschot’ in het spierweefsel, waardoor de vezels de neiging hebben om zich aan te spannen. Daardoor kan de werking van de spieren verstoord worden. Met als gevolg dat er niet alleen spierkrampen ontstaan, maar ook andere klachten als stijve spieren en onrustige benen. Daarom is het belangrijk om extra Magnesium te gebruiken om zowel overdag als ’s nachts spierkrampen te voorkomen.

 • Magnesium helpt bij stress en spanningen
 • Magnesium geeft meer energie
 • Magnesium helpt bij spierkrampen en onrustige benen (restless legs)

Veel voorkomende symptomen van een magnesium te kort:

 • Rusteloze benen
 • Onrustig ooglid
 • Vastzittende schouders, nek en  rug
 • Pijnlijke spieren

Magnesium is een basisbehoefte

Zoals we water en zuurstof nodig hebben om te kunnen leven, kan ons lichaam ook niet zonder magnesium. Dit mineraal wordt ook wel 'de vonk van het' genoemd.

Elke cel in ons lichaam heeft magnesium nodig. Magnesium is betrokken bij meer dan driehonderd enzymatische processen in het lichaam waaronder de energie productie, en ontgiften via de lever.

 • Magnesium is bijvoorbeeld onmisbaar voor de werking van de hartspier.
 • Magnesium remt aanmaak van bloedstolsel, verdunt het bloed en ontspant de bloedvaten
 • Magnesium helpt bij de vorming van tanden en kiezen.
 • Magnesium bevorderd een goede darmwerking.
 • Ook voor onze hersenfunctie is magnesium  (o.a. samen met Zink) zeer belangrijk. Het speelt een grote rol bij het bestrijden van depressies.
 • Magnesium is essentieel voor de ontspanning in de spieren, als het evenwicht calcium/magnesium verstoord is ontstaat er teveel spanning in de spieren en dat geeft een strak en pijnlijk gevoel.

Ervaar zelf het effect van Magnesium met de behandelingen